Αξιόπιστη πρόγνωση καιρού

Ένα από τα θέματα που με έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια στην αστροφωτογραφία τοπίου, είναι η αξιόπιστη πρόγνωση του καιρού.

Είναι αποκαρδιωτικό να ετοιμάζεσαι για το βουνό, να φορτώνεις τα πράγματα στο αυτοκίνητο, να κάνεις έξοδα και κόπο και εν τέλει να γυρίζεις σπίτι χωρίς καμία λήψη. Το παραπάνω σενάριο το έχω ζήσει λίγες φορές τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας μιας ιστοσελίδας που εμπιστεύομαι απόλυτα:

ICLAMS OPERATIONAL

Τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα διαχειρίζεται ο Τομέας Φυσικής Περιβάλλοντος - Μετεωρολογίας στη Σχολή που σπούδασα, το Φυσικό Αθηνών. Ελέγχω την εγκυρότητα πολλών ιστοσελίδων πρόγνωσης καιρού καθημερινά τα τελευταία 12 χρόνια, και το ICLAMS Operational είναι με διαφορά η πιο έγκυρη.

Πέτρινο γεφύρι 1400 ετών

Μια τέτοια έγκυρη πρόγνωση, μου επέτρεψε να φωτογραφίσω το Γεφύρι της Αρτοτίβας, στον Εύηνο ποταμό πριν μερικά χρόνια.

Έφυγα από το σπίτι και έκανα 1.30 ώρα διαδρομή ενώ όλες οι ιστοσελίδες έδειχναν βροχές στην περιοχή. Το ICLAMS OPERATIONAL ήταν το μόνο που έδειχνε παροδική ξαστεριά στις 12 τα μεσάνυχτα, και το εμπιστεύτηκα. Τη συνέχεια μπορεί να δεις εδώ.

Κάποιες φορές, και ενώ είμαι ήδη στο βουνό, συνδέομαι από το κινητό μου και παρακολουθώ την εξέλιξη του καιρού μέσω του SAT24. Σε ενδεχόμενη συννεφιά, το SAT24 με βοηθά να ελιχθώ εγκαίρως και να εντοπίσω “ανοίγματα” του καιρού σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων.