Αξιόπιστη πρόγνωση καιρού

Ένα από τα θέματα που με έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια στην αστροφωτογραφία τοπίου, είναι η αξιόπιστη πρόγνωση του καιρού.

Είναι αποκαρδιωτικό να ετοιμάζεσαι για το βουνό, να φορτώνεις τα πράγματα στο αυτοκίνητο, να κάνεις έξοδα και κόπο και εν τέλει να γυρίζεις σπίτι χωρίς καμία λήψη. Το παραπάνω σενάριο το έχω ζήσει λίγες φορές τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας μιας ιστοσελίδας που εμπιστεύομαι απόλυτα:

ICLAMS OPERATIONAL

Τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα διαχειρίζεται ο Τομέας Φυσικής Περιβάλλοντος - Μετεωρολογίας στη Σχολή που σπούδασα, το Φυσικό Αθηνών. Ελέγχω την εγκυρότητα πολλών ιστοσελίδων πρόγνωσης καιρού καθημερινά τα τελευταία 12 χρόνια, και το ICLAMS Operational είναι με διαφορά η πιο έγκυρη.

Πέτρινο γεφύρι 1400 ετών

Μια τέτοια έγκυρη πρόγνωση, μου επέτρεψε να φωτογραφίσω το Γεφύρι της Αρτοτίβας, στον Εύηνο ποταμό πριν μερικά χρόνια.

Έφυγα από το σπίτι και έκανα 1.30 ώρα διαδρομή ενώ όλες οι ιστοσελίδες έδειχναν βροχές στην περιοχή. Το ICLAMS OPERATIONAL ήταν το μόνο που έδειχνε παροδική ξαστεριά στις 12 τα μεσάνυχτα, και το εμπιστεύτηκα. Τη συνέχεια μπορεί να δεις εδώ.

Κάποιες φορές, και ενώ είμαι ήδη στο βουνό, συνδέομαι από το κινητό μου και παρακολουθώ την εξέλιξη του καιρού μέσω του SAT24. Σε ενδεχόμενη συννεφιά, το SAT24 με βοηθά να ελιχθώ εγκαίρως και να εντοπίσω “ανοίγματα” του καιρού σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων.

Το εξπρές του Ωρίωνα

Το όμορφο αυτό θέαμα έστεκε εκεί “κρυμμένο” μερικά μόλις μέτρα από το σπίτι μας!

Αν και ζω μόνιμα στο Αγρίνιο, αρκετούς μήνες το χρόνο τούς περνώ στη Θεσσαλονίκη που είναι η πατρίδα της συντρόφου μου. Ήμουν λοιπόν στο πατρικό της σπίτι πριν μερικές μέρες, και αναρωτιόμουν πού να εξορμήσω με το αυτοκίνητο για αστροφωτογραφία τοπίου.

Δεν μπορούσα να σκεφτώ κανένα ενδιαφέρον μέρος, και απογοητευμένος αποφάσισα απλώς να βγω για τρέξιμο στο παρακείμενο μονοπάτι. Λίγα μέτρα μετά, έφτασα καταλάθος στο υπέροχο αυτό λεωφορείο, του οποίου αγνοούσα την ύπαρξη, αν και επισκέπτομαι το μονοπάτι εδώ και χρόνια!

Εννοείται ότι το ίδιο βράδυ επέστρεψα και το φωτογράφησα υπό τον έναστρο ουρανό.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη εμπειρία, σκέφτηκα το εξής:

Όλη η Ελλάδα είναι γεμάτη με υπέροχα τοπία, εμφανή ή μη, τα οποία αξίζει να αναδειχτούν υπό το φως των αστεριών. Όπως ίσως έχεις καταλάβει, ο σκοπός της ζωής μου είναι να αναδείξω τέτοια όμορφα τοπία.

Θα χαρώ πολύ να μοιραστείς μαζί μου ένα τέτοιο τοπίο - όπου και να ζεις στην Ελλάδα - το οποίο υπόσχομαι ότι θα ερευνήσω και θα προσπαθήσω να αναδείξω!

Αν τα καταφέρω, θα σου στείλω στη συνέχεια ένα print υψηλής ποιότητας από το συγκεκριμένο τοπίο, υπογεγραμμένο με μια όμορφη αφιέρωση.

Θες να με βοηθήσεις να αναδείξουμε τις ομορφιές του κάθε τόπου;Συνέντευξη στο περιοδικό ΦΩΤΟγράφος

Στο νέο Μονοθεματικό τεύχος του περιοδικού ΦΩΤΟγράφος αφιερωμένο στη «Νυχτερινή & Αστροφωτογραφία», φιλοξενείται μια συνέντευξη μου καθώς και μια τετρασέλιδη παρουσίαση της αστροφωτογραφικής μου δουλειάς.

Ευχαριστώ θερμά τους ανθρώπους του περιοδικού για την όμορφη επιμέλεια.

Βράβευση από τον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Νομού Αιτωλοακαρνανίας

Πριν λίγες μέρες είχα την τιμή να παραβρεθώ και να βραβευτώ σε εκδήλωση του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Νομού Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Ν.Α.).

Θέλω και δημόσια να ευχαριστήσω θερμά τον πρόεδρο κ. Τσιαβίκο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, και τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Παπαναστασίου για την τιμή που μου έκαναν!

Αυτό που επίσης θέλω να μοιραστώ είναι ότι, από όταν αποφάσισα να επιστρέψω και να δραστηριοποιηθώ στην πόλη μου (μετά τις σπουδές και το στρατιωτικό) έχω βρει μόνο θετική ανταπόκριση και υποστήριξη σε ό,τι κάνω!

Είναι κάτι που ειλικρινά δεν περίμενα, και με κάνει πολύ χαρούμενο.

Νιώθω ότι δημιούργησα την οικογένεια μου και μεγαλώνω τα παιδιά μου σε έναν τόπο που ομορφαίνει συνεχώς.

 

Με τον Δήμαρχο Αγρινίου, κ. Παπαναστασίου

Η μεγαλύτερη ικανοποίηση!

Η συγκεκριμένη εκτύπωση είναι 40x60 cm σε άριστο φωτογραφικό χαρτί με επικόλληση σε ελαφρύ αλουμίνιο, και θα ταξιδέψει στον ιδιοκτήτη του σκαραβαίου.

Είναι τόσο διαφορετικό και όμορφο να βλέπω εκτυπωμένες τις αστροφωτογραφίες μου.

Σεμινάριο αστροφωτογραφίας τοπίου στη Θεσσαλονίκη

Χθες το μεσημέρι ολοκληρώθηκε το Σεμινάριο αστροφωτογραφίας τοπίου που εισηγήθηκα στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών ΝΟΗΣΙΣ και την Canon.

Όλα κύλησαν υπέροχα, και με ανθρώπους από όλη τη Βόρεια Ελλάδα μοιράστηκα γνώσεις και τεχνικές για τη φωτογράφηση του έναστρου ουρανού.

Χαρακτηριστικό του μεγάλου ενδιαφέροντος, είναι το γεγονός πως μετά τη λήξη του Σεμιναρίου παραμείναμε με αρκετούς συμμετέχοντες για μια ώρα ακόμη, συζητώντας θέματα που αφορούν στη συγκεκριμένη ενασχόληση. Επίσης, χάρηκα πάρα πολύ χθες καθώς είδα ανθρώπους με τους οποίους διατηρούσα διαδικτυακή επικοινωνία και επιτέλους τα είπαμε δια ζώσης.

Ευχαριστώ και δημοσίως τους ανθρώπους του ΝΟΗΣΙΣ για την άψογη συνεργασία, και την Canon για την υποστήριξη της.

Άγγελος Μακρής

 

Σημείωση: Ευχαριστώ θερμά το φίλο και Canon Ambassador Μπάμπη Γκιριτζιώτη για τις φωτογραφίες από το event.